Rabu, 26 Oktober 2011

Komuniti & Teknologi



KOMUNITI & TEKNOLOGI

PB-2301

TEKNOLOGI PEMBUATAN GULA GELAGAH


PENGKAJI:

MEILISHA BINTI SHAHFRIE (10B1097)

NUR HAFIZAH BINTI HAJI JA'AFAR (10B1157)




PEMASARAN

Pemasaran Gula Gelagah




  • Pemasaran Gula gelagah tidak begitu meluas. Ia hanya dipasarkan di gerai-gerai persendirian, kedai runcit dan pasar borong dengan harga BND 5.00 - BND $10.00. BND 5.00 bagi kontena yang sederhana manakala BND 10.00 bagi kontena yang besar dan tinggi. 

  • Tidak dihasilkan dalam jumlah yang banyak. Lazimnya, gula gelagah yang dihasilkan hanya berjumlah antara 5 hingga 15 kontena sahaja. Ini memperlihatkan pemasaran gula gelagah tidak menjanjikan hasil pendapatan yang menggalakkan.
  • Gula Gelagah hanya diusahakan atau dipasarkan secara persendirian. Setakat ini belum ada syarikat atau kilang yang memasarkan gula gelagah secara besar-besaran.
  • Pembungkusan gula gelagah masih di tahap biasa. Di kedai runcit, kontena yang berisi Gula Gelagah akan diletakkan sebaris dengan bahagian minuman. Kontena tersebut tidak disertakan dengan sebarang perlabelan. 




    Kesimpulan



    Kesimpulan

    Seiring dengan perubahan zaman, teknologi gula gelagah mengalami proses perubahan. Teknologi tradisi gula gelagah yang dibentuk menggunakan sepenuhnya kayu berubah kepada penggunaan logam atau besi sepenuhnya. Teknologi moden gula gelagah(mesin gelagah) langsung tidak mewarisi rekabentuk asal teknologi tradisi gula gelagah (candasan) malahan belibit atau gear seperti yang digelar oleh sesetengah orang tidak dapat dikekalkan coraknya. Berkemungkinan kerana mesin gelagah dibuat oleh negara luar seperti Jepun dan China yang mungkin tidak dapat memahami akan kepentingan nilai sesuatu material atau teknologi melayu menyebabkan nilai ekspresif candasan tidak dikekalkan.



    Sungguhpun teknologi moden membolehkan gula gelagah dihasilkan dengan mudah dan cepat, peranan gula gelagah sebagai barangan kegunaan harian tidak lagi signifikan dalam kehidupan masyarakat Brunei. Atas sebab kesignifikan gula gelagah semakin menghapus maka teknologi tradisi pembuatan gula gelagah turut menerima impaknya. Teknologi tradisi kemudiannya diabadikan di Muzium Teknologi Brunei.  Walaupun begitu, sudah ada ura-ura bahawa ada sebuah kampong yang ingin menghidupkan semula penghasilan gula-gelagah menggunakan teknologi tradisi. Penggunaan teknologi moden pula lebih banyak terarah kepada penghasilan air gelagah. Malahan penggunaannya juga terhad iaitu lebih banyak digunakan semasa bulan Ramadhan. Lama kelamaan teknologi moden gula gelagah juga akan mengalami nasib yang sama seperti teknologi lama kerana akan tiba waktunya air gelagah tidak lagi menjadi rebutan masyarakat Brunei. Teknologi tradisi dan teknologi moden gula gelagah mungkin hanya akan menjadi ristaan masyarakat Brunei di masa akan datang sekiranya pemasaran gula gelagah masih di tahap local  kerana sudah menjadi resmi dunia sesuatu yang bersifat tradisional jika tidak diperbaharui atau dipelbagaikan akan ditenggelamkan oleh arus kemodenan.